![]() |
Kotikeittiön antimia 1: jättikatkaravun pyrstöjä |
On mahdoton tehtävä kuvailla italialaista ruokakulttuuria muutamalla rivillä. Parhaimmillaan se on taidetta, josta nauttivat kaikki viisi aistia. Se on makujen ja värien sensuelli "mambo italiano". Se on kattaus, johon luontoäiti kantaa selkä vääränä runsaita antimiaan ja jota Italian eri alueet maustavat lukemattomilla erikoisuuksillaan. Se on tapa, jolla ruoka valmistetaan, asetellaan lautaselle ja tarjoillaan: luovuudella, huolella ja yksityiskohtia vaalien. Siten, että vaatimatonkin ateria saadaan näyttämään ja maistumaan juhla-aterialta. Se on tomaatti, joka taipuu tuhansiksi makuelämyksiksi. Se on pasta, jolle on annettu lukemattomia rooleja makujen näyttämöllä. Se on vesipuhvelin maidosta valmistettu mozzarellajuusto, joka sulaa suussa kuin varkain. Ja se on oliivi, joka ei ole ollenkaan niin oksettava kuin mitä lapsena luulin. Ed altro ancora. Ja paljon muutakin. Se on jotakin, mitä ei voi sanoin täysin selittää. Se täytyy kokea. Paikan päällä.
![]() |
Kotikeittiön antimia 2: apulialaista mozzarellaa ja luomutomaatteja |
Mutta siltikin. Täällä kulinaristien maanpäällisessä taivaassa minun tulee usein ikävä suomalaisia tai suomalaiseen tapaan valmistettuja ruokia: karjalanpaistia, kesäkeittoa, nakkisoppaa, keitettyjä perunoita ja makkarakastiketta, riisipiirakoita munavoilla, ruisleipää juustolla, HK:n sinisellä ja kurkkuviipaleilla, leipäjuustoa ja lakkahilloa, puolukkaista marjapuuroa, ruskeaan kastikkeeseen tehtyä pasta bolognesea, ei parmesaanijuustolla vaan - italialaisten kauhistukseksi - ketsupilla höystettynä. Toki täälläkin voi valmistaa suomalaisia herkkuja, mutta jostakin syystä niin tulee tehtyä hyvin harvoin. Aina ei tarvittavia aineksiakaan löydy. Ja vaikka löytyykin, ei se silti ole sama asia. Suomalainen ruoka maistuu parhaalta Suomessa. Ja italialainen ruoka Italiassa.
![]() |
Per gli amici del vino - Viinin ystäville |
![]() |
Ravioli al formaggio coi funghi porcini - Juustotäytteistä ravioli-pastaa ja herkkutatteja |
![]() |
Tagliata di manzo con patate al forno - Naudanlihaa uuniperunoilla |
![]() |
Pane fresco - Tuoretta leipää |
![]() |
Semifreddo alla cannella - Kanelilla maustettua jäätelökakkua |
![]() |
Caffè espresso - Espresso-kahvi |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti