sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Mennään hiljaa markkinoille

Markkinahulinaa aamusta iltaan

Yksi niistä harvoista paikoista, joissa siedän hälinää, väenpaljoutta, tungosta ja jonottamista on toriaukio markkinapäivänä. Kiireetön pujottelu ihmisvilinässä, värikkäiden myyntikojujen ihailu ja pienten - tai miksei vähän isompienkin - ostosten tekeminen taivasalla on itseasiassa varsin mukavaa puuhaa. Torimyyjät huutelevat kilvan tarjouksiaan, ihmiset pysähtyvät juttelemaan ostosten lomassa tuttujen ja tuntemattomien kanssa, mummot etuilevat muina miehinä, joku pihistää (tarpeeseensa) vaivihkaa mehukkaan omenan, joku tulee vedetyksi nenästä saaden pussiinsa osittain pehmenneitä paprikoita.


Vesi nousee kielelle: salamimakkaroita, juustoja ja oliiveja


Omenoita, kastanjoita, pähkinöitä ja kasviksia

Markkinoilta ei voi ostaa terveyttä, rakkautta tai nuoruutta, mutta melkein kaikkea muuta sieltä sitten löytyykin: vihanneksia, hedelmiä, tuoretta lihaa ja kalaa, leipää, juustoja, leikkeleitä, makeisia, leivonnaisia, vaatteita alusvaatteista päällystakkeihin, kenkiä, laukkuja, keittiötarvikkeita, pesuaineita, lankaa ja nappeja, verhoja, pöytäliinoja, pyyhkeitä, huulipunaa, kynsilakkaa, hajuvesiä, leluja, pölynimureita, vessapaperia, hiusharjoja, pimpuloita ja pampuloita...  Ja niin edelleen ja niin edelleen. Mitä ei löydy, sitä ei luultavasti tarvita. Markkinat tarjoavat myös oivallisen mahdollisuuden täyttää jo muutenkin pulloillaan olevat kaapit ja laatikot kaiken maailman härpäkkeellä ja turhakkeella (nimimerkeillä "Kokemusta on" ja "Kun halvalla sai"). Jos viitsii penkoa ajan kanssa ja sattuu paikalle oikeaan aikaan, ostoskassit voivat täyttyä myös todellisista löydöistä. Etenkin Torinon keskustassa sijaitsevilta "hienomman väen" markkinoilta voi napata mukaansa trendikkäitä ja laadukkaita merkkituotteita.


Vaate- ja laukkutarjontaa


Kukkia ja käyttötavaraa


Alusvaatekojulla pähkäilyä. Mitähän Alessandro tuumaisi,
jos ostaisin puuterin värisen korsetin tai maksikokoiset mamma-alkkarit???


Olen nykyään hyvin satunnainen markkinakävijä, vaikka lähimmät markkinat järjestetään joka lauantai vain noin viiden minuutin reippaan kävelymatkan päässä kotoani. En tiedä, missä myydään laadukkainta tai edullisinta (kojujen eteen muodostuvista ihmisryppäistä voi toki päätellä jotakin) enkä muista koskaan, missä mikin koju sijaitsee. Vaeltelenkin usein päämäärää vailla pysähdellen ostamaan hetken mielijohteesta mitä milloinkin ja mistä milloinkin. Markkinoilla kiertely merkitsee minulle leppoisaa ajanvietettä ja ei niin kovin tarpeellisia heräteostoksia: viikottaiset ruokaostokset ja vaatehankinnat tulee tehtyä isoissa supermarketeissa ja erikoisliikkeissä.


Markkinalöytöjä: melkein itsestään siliävä pöytäliina ja
sohvan käsinojaan kiinnitettävä kaukosäädinten pidike


Heräteostoksia: näiden tyynyliinojen veikeät pöllöt ovat saaneet
jäädä huhuilemaan laatikon pohjalle

Eilen istutin Kimin rattaisiin ja lähdin käymään pitkästä aikaa lähimarkkinoilla. Ilma oli kuin morsian: säkenöivän aurinkoinen ja vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen lämmin. Poika istui - kumma kyllä - hyvin tyytyväisenä rattaissaan ja minä sain kerrankin kierrellä ja katsella kaikessa rauhassa. Ostoskassiini kertyi tällä kertaa pari kiloa appelsiineja, vähän tuoretta leipää ja roppakaupalla iloista mieltä. Seuraavan kerran aion käydä markkinoilla - jollen aikaisemmin - joulun alla. Tiedän löytäväni sieltä silloin jotakin sellaista, mitä täältä on muutoin vaikea löytää: todellista joulun tunnelmaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti